Geiten

Op onze boerderij hebben wij Nederlandse witte geiten ook wel melkgeit genoemd. De Nederlandse witte geit is een hoogbenige, gerekte, wigvormige, open gebouwde melkgeit met in de juiste verhoudingen: ruime hoogte-, breedte- en lengtematen en een solide bouw. Deze geit kan gedurende een lange tijd een hoge melkproductie realiseren.

Deze geit heeft een sprekend en fijn besneden hoofd met staande, lange oren en een rechte neus. Het heeft een lange, soepele en matig bespierde hals. De voorhand is ruim en gesloten en gaat vloeiend over in de middenhand. De middenhand is ruim en sterk in de bovenbouw, met lange gewelfde ribben. Naast een dunne soepele huid is de beharing van onze geiten kort en fijn en uiteraard wit van kleur. 

Een vrouwelijke geit heet een geit of een sik, het mannetje heet een bok. Een jong geitje heet een lam. Een gecastreerde bok is een hamel.

De volwassen bokken hebben een gemiddelde schofthoogte van 90 tot 95 cm en een gewicht van 90 tot 100 kg. De volwassen geiten hebben een gemiddelde schofthoogte van 75 tot 80 cm en een gewicht van 70 tot 80 kg hebben. Een bok is groter, robuuster en breder dan de geit. 

Voor mensen die allergisch zijn voor koeienmelk is geitenmelk meestal een goede vervanger. De melk bevat ongeveer hetzelfde vet- en eiwitgehalte als koeienmelk. Geitenmelk is lichter verteerbaar. Een geit geeft gemiddeld drie liter melk per dag.